Idejni i Glavni projekat za izgradnju Naučno-istraživačkog instituta Kralj Salman bin Abdulaziz u okviru kampusa Sarajevo School of Science and Technology

IPSA INSTITUT je za ugovorni organ Saudijski fond za razvoj (Saudi Fund for Development), u koordinaciji Univerziteta – Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) realizovao izradu usluge “Idejni i Glavni projekat za izgradnju Naučno-istraživačkog instituta Kralj Salman bin Abdulaziz u okviru kampusa Sarajevo School of Science and Technology”. Gore nevedene usluge su pružane u periodu od 2019. do 2021. godine. Vrijednost investicije je iznosila 10,5 miliona €.

Karakteristike projekta:

Projekat naučno-istraživačkog institut u okviru postojećeg Kampusa SSST Univerziteta se nalazi na području općine Ilidža.

Dokumentacijom su izrađene sve faze glavnih projekata objekta i uključen je projekat objekta Naučno-istraživačkog instituta sa projektima vanjskog uređenja i komunalne infrastrukture u granicama obuhvata.

Obim izgradnje je definisan Projektnim zadatkom i odnosi se na parcelu od cca 9.000 m².
Područje projektne dokumentacije obuhvata samostojeći objekat sa konačnim dimenzijama markice objekta cca 31x107m. Ukupna korisna površina objekta 11.560 m² distribuirana je kroz šest etaža.

Projektovani objekat se sastoji iz više funkcionalnih cjelina:

  • Prilazni plato (esplanada) sa centralnom salom za prezentacije
  • Kongresni centar koji uključuje amfiteatar i predavaonice
  • Naučno-istraživački centar koji obuhvata prostorije za preglede, laboratorije i smještajne jedinice
  • Garaža (dvije odvojene garažne jedinice) sa pratećim tehničkim prostorijama
  • Prostor za rekreaciju na krovnoj površini.
Scroll to Top